dinsdag 29 januari 2013

Lang leve de koningin

Koningin Beatrix stopt met haar werk als koningin. De meeste mensen in Nederland vinden dat jammer. Iedereen was aan haar gewend en zij deed haar werk erg goed. Veel oudere mensen hebben het gevoel dat een tijdperk wordt afgesloten. Zij hebben natuurlijk Koningin Juliana en zelfs Koningin Wilhelmina meegemaakt. Kinderen kennen alleen Koningin Beatrix als hun koningin.


Meer informatie over de Koningin en haar familie vind je op volgende sites:
Koningin Beatrix maakt haar aftreden bekend
Het Koninklijk Huis
Beatrix der Nederlanden
Koningin Beatrix Dossier

Op 30 april wordt Willem Alexander koning. Wie weet maken we ook nog mee dat Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria  daarna onze koningin wordt.

dinsdag 22 januari 2013

2013 jaar van het voorlezen

Meestal denk je bij voorlezen aan voorlezen voor kleine kinderen zoals kleuters en peuters. Of leest jouw vader of moeder elke avond voor je naar bed gaat een verhaal voor? Dat hoop ik wel, want voorlezen is niet alleen leuk om naar te luisteren maar bovendien knus en gezellig.
Mijn juf op school las vaak voor en dat vond ik altijd super leuk. Niet alleen omdat ik de verhalen mooi vond maar je hoefde dan geen sommen of taal te maken. Als het boek uit was ging ik het bij de bibliotheek lenen om het zelf nog een keer te lezen.
Je kunt baby's al voorlezen maar ook in bejaardenhuizen wordt voorgelezen aan ouderen. Voorlezen is echt niet kinderachtig maar leuk voor iedereen.
Heel vroeger toen er nog geen tv of radio bestond vertelden mensen elkaar zelf verzonnen verhalen of verhalen die steeds doorverteld werden. Dat waren volksverhalen of sagen en legenden.
Eigenlijk is bijna elk mooi boek geschikt om voor te lezen. Als het verhaal niet uit is ga je de volgende keer gewoon verder.

Op het filmpje vertelt een schrijver over zijn boek en hij wil hij iets voorlezen, maar wat er dan gebeurt......

dinsdag 15 januari 2013

Moppen en raadsels


Ben jij gek op moppen en raadsels en wist jij dat je bij de bibliotheek heel veel boeken kunt lenen met moppen en raadsels? Alle boeken die je op het plaatje ziet kun je in de bibliotheek vinden. Er zijn zelfs nog veel meer.
Soms zijn de moppen en raadsels erg flauw maar je moet er toch altijd wel een beetje om lachen. Zoals bij de volgende  raadsels en moppen over de winter:

Het is groen en gaat supersnel door de sneeuw: een ski-wi.
Waarom vliegen vogels 's winters naar het zuiden? Het is te ver om te lopen.
Er lopen twee ijsberen door de woestijn. Zegt de ene ijsbeer tegen de andere: "Wat hebben ze hier goed gestrooid!".
Jantje tegen zijn moeder: "Als ik voetbal schop ik alle ballen kapot. Moeder: "Met welke ballen voetbal jij?" Jantje: "Met sneeuwballen."
Een duizendpoot wilde graag schaatsen maar toen hij eindelijk zijn schaatsen aan had was het al zomer.
Waarom bevriest een ei zo langzaam? Er zit een dooier in.

dinsdag 8 januari 2013

Het Muizenhuis in Kasteel Groeneveld


Ben jij wel eens in Kasteel Groeneveld geweest? Het is een mooi kasteel waar je kunt wandelen, binnen kijken en zelfs limonade drinken. Op de zolder van dat kasteel is een tentoonstelling over het boek Het Muizenhuis. Het Muizenhuis is geschreven door Karina Schaapman. Karina Schaapman heeft de kamers voor het boek eerst in het klein gebouwd. Dat kleine huis staat in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam.
In Kasteel Groeneveld heeft zij daarna meegeholpen om de kamers in het groot na te maken. Je kunt door de kamers lopen en er spelen. Het is leuk voor kinderen van alle leeftijden maar ook voor vaders en moeders. Naar Kasteel Groeneveld is het met de auto  maar 20 minuten rijden vanaf Almere.