maandag 25 februari 2013

Dummie de Mummie


Ken jij Dummie de Mummie? Eigenlijk een domme vraag want bijna iedereen kent Dummie de Mummie. Binnenkort komt er zelfs een een film over deze mummie.
Tosca Menten schreef al vier verhalen over Dummie de Mummie: als Goos op een dag thuiskomt vindt hij een mummie in zijn bed. Niemand mag weten dat Dummie een mummie is. Daarom vertelt Goos aan iedereen dat Dummie zijn achterneef is die brandwonden heeft. Goos en Dummie beleven allerlei spannende avonturen. De grappige tekeningen maken de verhalen extra leuk.

Als ik naar Dummie de Mummie kijk moet ik meteen denken aan het spel dat soms op verjaardagen wordt gespeeld. Je moet dan met wc-papier iemand helemaal inpakken. Wie het eerst klaar is heeft gewonnen.

dinsdag 19 februari 2013

Proefjes in het Science Center NEMO


Heerlijk het is vakantie. Ik ga morgen naar het Science Center NEMO in Amsterdam. Dat is een super leuk museum voor kinderen waar je zelf allerlei proefjes kunt uitvoeren. Je hoeft dus niet alleen ergens naar te kijken zoals in veel andere musea. Er zijn ook voorstellingen en workshops. Het NEMO is vanuit Almere gemakkelijk te bereiken met de trein. Het museum ligt vlakbij het Centraal Station van Amsterdam.

Natuurlijk kun je bij de bibliotheek in Almere veel boeken lenen met spannende proefjes die je thuis kunt uitvoeren. Veel plezier!



dinsdag 12 februari 2013

De kinderombudsman



In Nederland is sinds vorig jaar een kinderombudsman. Deze ombudsman houdt in de gaten of alle kinderrechten in Nederland goed worden nageleefd. Als dat niet zo is probeert hij een oplossing te vinden. De kinderombudsman let op de overheid, scholen, consultatiebureaus, kinderopvang, de politie, ziekenhuizen en nog veel meer. Hij komt op voor jouw rechten. Als je hulp nodig hebt  kan de kinderombudsman je misschien helpen. Zo bekijkt de kinderombudsman hoeveel kinderen in Nederland in armoede leven en wat daar aan te doen is. Als jij één van die kinderen bent kun je jouw verhaal vertellen op het online meldpunt.

12 belangrijke rechten die op Nederlandse kinderen van toepassing zijn:
Recht op inspraak
Recht op onderwijs
Recht op bescherming
Recht op bescherming tegen discriminatie
Recht op een eigen geloof
Recht op identiteit
Recht op gezondheidszorg
Recht op informatie
Recht op privacy
Recht op voeding en huisvesting
Recht op opvoeding
Recht op een advocaat en eigen rechter

Op de site van de kinderombudsman kun je lezen wat al deze rechten betekenen.

dinsdag 5 februari 2013

De cito-toets

Veel kinderen uit groep 8 moeten een cito-toets maken. Bijna niemand vind dat echt leuk. Maar waarom eigenlijk niet?  Hoe erg is het als je iets niet weet? Kan je dan misschien niet naar de school waar je het liefst heen wilt? Of vinden je ouders dat niet leuk? De toets is alleen maar bedoeld om te kijken wat je weet. Je leven hangt er gelukkig niet vanaf. Wie weet is het op de school waar jij naar toe moet veel leuker dan op de school waar jij eigenlijk liever heen wilt. Bovendien kun je na het vmbo naar  de havo en daarna naar het vwo. Of je doet mbo, hbo en gaat dan naar de universiteit. Dus wat maakt het uit?

Op de volgende sites vind je informatie over de cito-toets:
cito
wikikids
cito-toets voor ouders
toetsen in andere landen
alles over cito-toetsen

Tenslotte een vrolijk lied: