dinsdag 27 mei 2014

Kakelende kippen


Het is helemaal hip om kippen in je tuin te houden. Kippen zijn gezellige dieren. Ze kakelen de hele dag en zijn erg nieuwsgierig. Kippen hoef je niet uit te laten. Eten geven en af en toe het hok schoon maken is genoeg. Bovendien heb je elke dag verse eieren. Kippen kunnen  gemakkelijk leven zonder haan. In stadstuintjes, zoals in Almere, kun je beter eerst overleggen met je buren of zij een haan leuk vinden. Een haan begint te kraaien zodra hij licht ziet. Daar zullen niet alle buren blij mee zijn!

Informatie over kippen:
Kippenpagina
Kippenencyclopedie
Dierenwelzijn
Bruine en witte kippeneieren
Waarom kraaien hanen





dinsdag 20 mei 2014

Anna Maria Geertruida Schmidt


Ieder kind in Nederland kent de schrijfster Annie M.G. Schmidt. Zelfs vaders, moeders, maar ook opa's en oma's, hebben door haar geschreven boeken gelezen. Sommige verhalen worden een beetje ouderwets omdat er woorden van vroeger in staan. Toen Annie leefde had bijna niemand een computer, laat staan een mobiele telefoon. Sommige boeken worden daarom ´herschreven´ zodat de verhalen meer aangepast zijn aan deze tijd.  De boeken van Annie zijn nog steeds leuk om te lezen. Ik ben vooral gek op haar gedichten. Mijn favoriete gedicht is Rineke Tineke Peuleschil.
Op 20 mei 1911 werd Annie M.G. Schmidt geboren. Daarom wordt elk jaar in mei de Annie M.G. Schmidt-week gevierd. Op Jeugdbieb vind je alle informatie over het leven van de schrijfster, maar ook gedichten, boeken, films en nog veel meer.

dinsdag 13 mei 2014

Indianen op Stadslandgoed de Kemphaan

Kijk voor meer boeken  in de catalogus van de bibliotheek.
Heb jij wel eens een indiaan een hand gegeven? Als dat niet zo is dan heb je nu de kans, want op zondag 18 mei is het Indianendag op Stadslandgoed de Kemphaan. Tijdens de Indianendag kun je echte indianen tegen komen! Om goed voorbereid naar de Indianendag te gaan kun je alvast boeken uit de bibliotheek lezen. Bovendien kun je over indianen een interessant werkstuk maken of een spreekbeurt houden.

Informatie over indianen vind je op
Geschiedenis, boeken en filmpjes
Geschiedenis en cultuur
Geschiedenis en moderne leven
Maya's
Azteken

Jouw opa en oma hebben dit verhaal vast gelezen. Het boek zag er toen heel anders uit.
Het is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 11 jaar.




dinsdag 6 mei 2014

Voor de liefste moeder

Verhalen over moeders

Zondag 11 mei is het Moederdag. Een mooie dag om je moeder eens extra te verwennen. Met een een zelf gemaakt cadeautje of een een ontbijtje op bed.

Ik word erg vrolijk van het volgende liedje:


Prentenboek: gelukkig komt het vogeltje terug in het nest