maandag 26 januari 2015

De maanden van het jaar


Vind jij het ook zo lastig om de maanden van het jaar te onthouden? Je moet ook onthouden hoeveel dagen die maanden hebben. Ik leerde vroeger een versje uit mijn hoofd en ik vergiste mij daarna nooit meer. Als ik niet wist hoeveel dagen een maand had zei ik in gedachten dit versje op:

dertig dagen heeft november
april juni en september
de anderen hebben er dertig en één
behalve februari alleen
die heeft er vier keer zeven
en om de vier jaar
één daarneven.

Met één daarneven wordt bedoeld dat februari om de vier jaar één dag extra heeft: vier maal zeven en één.

Handige sites om de maanden van het jaar te oefenen zijn:
computermeester maanden-van-het-jaar.
praktijkonderwijs maanden van het jaar


Op kalendermaanden en onze taal: namen van maanden vind je de herkomst en bijnamen van alle maanden.

dinsdag 20 januari 2015

De waanzinnige tandarts

Alfie is al jaren niet naar de tandarts geweest. Als er op school een nieuwe tandarts komt, moet hij van zijn vader naar haar toe. Maar ze is vreemd en deelt snoepjes uit. Vanaf ca. 10 jaar.
Bijna niemand vindt het leuk om naar de tandarts te gaan. Toch is het nergens voor nodig om tegen een tandartsbezoek op te zien. Meestal kijkt de tandarts alleen maar even in je mond en hup je staat al weer buiten. Of het nu leuk is om naar de tandarts te gaan of niet, het is nodig om zuinig te zijn op je gebit. Je moet er tenslotte je hele leven mee doen.
Er zijn echt grappige boeken over tandartsen. Vooral de tekeningen in die boeken zijn leuk. Lees ze zelf maar eens. Als je naar de tandarts gaat en je denkt aan die boeken dan ga je altijd lachend naar de tandarts!

Jan en Dani Donder zijn dikke vrienden. Ze hebben toevallig dezelfde achternaam. Als Dani bij de tandarts is, maakt ze er een rommeltje van. Dat heeft grote gevolgen voor juf Sybille. Vanaf ca. 8 jaar.

dinsdag 13 januari 2015

Slaap lekker met een dromenvanger


Droom jij wel eens? Heb je dan leuke of nare dromen? Veel kinderen kunnen niet slapen van de 'enge dingen' die soms op het Journaal te zien zijn. Een dromenvanger boven je bed is dan misschien een goed idee. Een  dromenvanger vangt alle nare dromen op. Als je niet kunt slapen kijk je even naar de dromenvanger en ‘hup’ je slaapt als een marmotje. Je moet er natuurlijk, net als de indianen, wel echt in geloven!

Je kunt een dromenvanger kopen maar het is veel leuker om er zelf één te maken. 

Op de volgende sites vind je informatie over dromenvangers en hoe je er één kunt maken:

Verhalen over dromen:


dinsdag 6 januari 2015

Pudding Tarzan

Vanaf ca. 9 jaar. Makkelijk lezen.

Eén van mijn favoriete boeken is Pudding Tarzan geschreven door Ole Lund Kirkegaard. Om dit boek moet ik altijd heel hard lachen. Vooral de tekeningen in het boek zijn erg grappig.
Het verhaal gaat over Iwan Olsen. Hij wordt op school vaak gepest. De vader van Iwan vindt dat Iwan net zo groot en sterk moet worden als Tarzan. Omdat Iwan klein en niet sterk is noemt zijn vader hem Pudding Tarzan. Op een dag komt Iwan een heks tegen en mag hij een dag lang alles wensen wat hij wil. Hij wenst dat hij sterker is dan iedereen!
Naar aanleiding van het verhaal over Pudding Tarzan is een familievoorstelling gemaakt. Je kunt in de bibliotheek naar deze voorstelling komen kijken.

Andere grappige boeken van Ole Lund Kirkegaard: