dinsdag 28 april 2015

Bestaan draken echt?

Welke draken zijn er, kan een draak vuur spuwen en kan hij overleven in onze wereld?
 Informatie over allerlei soorten draken en hun gewoontes. Vanaf ca. 9 jaar.
Sommige kinderen zijn gek op draken. Draken zien er gevaarlijk uit en kunnen zelfs vliegen en vuur spuwen. Maar bestaan draken echt? Gelukkig niet, want je zou behoorlijk schrikken van een levende draak. Er zijn veel spannende verhalen over draken. In die verhalen zijn draken niet altijd gevaarlijk, soms zijn draken zelfs vriendelijk!

Stikkums beste vriend is besmet met een dodelijk virus. 
Daarom moet Stikkum het tegengif gaan halen bij een vijandige stam, 
met hulp van een vriendin en twee draken. Vanaf ca. 9 jaar.
Het dorpje Zozaai staat op zijn kop.
 Er is een draak gezien. En die zijn bloeddorstig en gemeen, weet Teun. 
Toch gaat hij naar de op zoek. Voorlezen van ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 6 jaar.
Meer over draken vind je op:
Wikikids: draak
Joris en de draak
Draken kleurplaten
Draken spelletjes
Efteling sprookjes: de draak
Hoe teken je een draak

dinsdag 21 april 2015

Ik schrijf een dagboek

Hoe houd je een dagboek bij of een blog? Informatie, tips en opdrachten voor het schrijven
van een dagboek
 of blog. Met kleurenfoto's. Vanaf ca. 8 t/m 11 jaar.

Heb jij een dagboek? Schrijf je daar bijna elke dag in? Een dagboek bijhouden is super leuk. Het is vooral leuk als je later volwassen bent en je leest terug wat je vroeger allemaal gedaan hebt. Er zijn veel boeken die geschreven zijn als een dagboek. Iedereen kent natuurlijk Het leven van een loser en Dagboek van een muts. Dat zijn verzonnen dagboeken, geschreven door volwassen schrijvers. Zoveel grappige en rare dingen maakt niemand echt mee. 

Het bekendste dagboek is  Het achterhuis, het dagboek van Anne Frank. 
Je kunt zelf bedenken hoe je wilt dat jouw dagboek er uit ziet. Een dagboek is tenslotte alleen bestemd voor jezelf en niemand hoeft te weten wat jij schrijft! 

Anne Frank, een joods meisje, dat in de Tweede Wereldoorlog met haar ouders, zusje en anderen ondergedoken is in een achterhuis op een Amsterdamse gracht, schrijft in haar dagboek over alles wat haar van haar 13e tot haar 15e jaar bezighoudt. Vanaf ca. 12 jaar.


dinsdag 14 april 2015

Boeken die je meteen leuk vindt

Als je een boek leest weet je vaak al na een paar bladzijden of je het een mooi verhaal vindt. Deze week heb ik twee boeken gelezen die ik echt meteen super leuk vond. Een boek voor oudere kinderen en een boek voor peuters en kleuters.
Het boek voor oudere kinderen is ´Mulberry House´. Dit boek is voor kinderen vanaf ongeveer 12 jaar maar ik denk dat veel kinderen die iets  jonger zijn het ook graag willen lezen. Het is trouwens wel een echt meidenboek.
Marjolein verhuist met haar ouders naar Engeland. Ze gaat naar Mulberry House, een kostschool voor meisjes. Alles gaat er heel anders aan toe dan thuis. En dan wordt ze ook nog verliefd…

Het andere boek is ´Pieter de papegaaiduiker´. Dit boek is voor kleuters en peuters en daarom erg leuk om aan je kleine broertje of zusje voor te lezen. Toen ik het voorlas aan twee kleuters moest ik het wel vijf keer achterelkaar lezen. Telkens als het verhaal uit was, riepen de kleuters: "Nog een keer!".  

Tijdens een storm op zee verdwaalt papegaaiduiker Pieter en raakt hij zijn beste vriendje Pim kwijt. Gelukkig helpt een grote walvis hem met zoeken. 

woensdag 8 april 2015

Hoe wordt melk gemaakt?


Misschien vind je het een rare vraag, melk komt toch gewoon van een koe? Maar hoe komt de melk dan in de winkel? Waarom zijn er zoveel verschillende soorten melk? Hoe kan een koe steeds melk blijven geven? Hoe wordt een koe gemolken? Het antwoord op al deze vragen vind je in het boek 'Hoe wordt melk gemaakt'.

Informatie over melk en koeien vind je op:
Koeien melken
Melk van de koe naar de koelkast
Koeienhotel

Het is natuurlijk nog leuker om zelf op een boerderij te kijken. In Almere kan dat op de Stadsboerderij.


Van het volgende filmpje wordt iedereen vrolijk. Als koeien de hele winter in de stal hebben gestaan zijn ze super blij om weer naar buiten te gaan. Kijk zelf maar: