dinsdag 22 december 2015

Een vrolijke en gezellige kerstvakantie!


Wat doe jij in de kerstvakantie? Ik ga allemaal leuke dingen doen zoals: boeken lezen, naar de film, lekker eten, gezellig bij de kerstboom zitten, een klein beetje computeren, tv kijken, schaatsen, wandelen en shoppen. Zo kom ik de kerstvakantie makkelijk door zonder mij een seconde te vervelen.
Trouwens, wie verveelt zich nou in de vakantie? Je kunt elke dag heerlijk uitslapen en bijna alleen maar leuke dingen doen. Kon het maar altijd vakantie zijn! Maar dan zou vakantie lang niet zo leuk zijn, want altijd 'alleen maar leuke dingen doen' wordt vast erg saai.

Wat je kunt doen in de kerstvakantie vind je op:
Kidsproof.nl/Almere
VVV Almere
Jeugdbieb/Kerstmis
Speelzolder/Kerst


dinsdag 15 december 2015

Het boek en de film

Ga jij in de kerstvakantie naar de film? Er draaien in de bioscoop veel nieuwe films. Eén daarvan is Dummie de Mummie en de sfinx van Shakaba.



Het boek heb je vast al gelezen. Wist je trouwens dat veel kinderboeken verfilmd zijn? Waarschijnlijk heb je al vaak een film gezien waarvan je niet wist dat het verhaal eigenlijk eerst in een boek stond. Andersom gebeurt het ook: dan wordt een film gemaakt en daarna wordt er een boek over geschreven. Hetzelfde gebeurt soms met tv-series.
Op Jeugdbieb vind je een lijst met verfilmde jeugdboeken.
Als je eerst het boek hebt gelezen is het grappig om te zien wat er in de film allemaal anders is. Soms heb je zelf bedacht hoe de hoofdpersoon eruitziet en blijkt dat in de film heel anders te zijn. Op de middelbare school krijg je als huiswerk de opdracht  om een boek met de film te vergelijken. Daar kun je nu al een beetje voor oefenen, gewoon omdat het leuk is.
Gelukkig kun je veel van die boeken en films bij de bibliotheek lenen!


dinsdag 8 december 2015

Wat kriebelt daar?


Naar de dokter - Hoofdluis
Ik hoorde dat sommige kinderen weer hoofdluis hebben. Super vervelend maar geen ramp. Gelukkig komen op school regelmatig luizenmoeders controleren zodat je snel van de luizen af bent. Tijdens het sinterklaasfeest hebben veel kinderen gezellig bij elkaar gezeten en de luizen hadden een mooie kans om van het ene hoofd naar het andere te lopen.

Hoofdluis

Tegenwoordig heb je goede shampoo om hoofdluis te verwijderen. Dat was aan het begin van de vorige eeuw wel anders. Kinderen moesten toen hun hoofd met petroleum insmeren en zo een hele nacht doorbrengen. De luizen waren dan wel dood maar de kinderen stonken nog weken naar petroleum.

Meer informatie over hoofdluizen vind je op:
Rijksinstituut voor Volksgezondheid
Hoofdluizen
Hoofdluis

dinsdag 1 december 2015

Om waanzinnig te lachen

Andy en Terry wonen in een enorme boomhut. Als hun uitgever boos belt waar hun nieuwe boek blijft gaan ze hard aan het werk. Ze verzinnen de gekste dingen en alles gaat mis. Vanaf ca. 8 jr.
Iedereen kent natuurlijk de grappige en spannende verhalen over de ´Waanzinnige boomhut´ met steeds meer verdiepingen.



Schrijver Andy Griffiths en illustrator Terry Denton wonen in Australie en hebben al veel boeken gemaakt. Edward van de Vendel vertaalde de boeken. Er worden vast nog meer van deze grappige boeken vertaald maar in ieder geval kun je de verhalen over de boomhut en de volgende boeken lezen:

'Je achterste (bips, billen, kont) moet al het smerige werk opknappen'. 'Houd je neus nooit bij oksels, luiers, eieren...'. Vanaf ca 8 t/m 12 jr.

De Kwijlstaartrog, de Gigabillosaurus en de Octopoeps. Grappige beschrijvingen van niet bestaande prehistorische dieren Vanaf ca 8 t/m 12 jr.
Veel plezier bij het lezen en niet te hard lachen!