dinsdag 23 februari 2016

Een varken als huisdier?

Varkens vertellen hoe ze leven, wat ze eten en hoe ze biggetjes krijgen. Vanaf ca. 4 jaar t/m 8 jaar
Ik zag op de televisie een reportage over varkens die als huisdieren werden gehouden. Maar een varken is toch geen poes of hond? Vaak maakten de varkens veel kapot in huis en daarom lieten de eigenaren de dieren in het bos achter om er vanaf te zijn. Gelukkig werden veel van deze varkens op tijd gevonden en kwamen in een varkensopvanghuis terecht. Schone varkens zien er schattig uit en zijn slim en lief.
Kenmerken, rassen, levenscyclus en leefomtandigheden van het varken. Vanaf ca. 10 jaar
Informatie over varkens vind je op:
Over varkens
Docukit spreekbeurt over varkens
Waarom heeft het varken een krulstaart

dinsdag 16 februari 2016

Geef mij maar een boek

Vanaf 20 februari kun je in de boekwinkel een mooi boek kopen voor maar één euro. Elk jaar kiezen de boekhandelaren een boek dat voor weinig geld te koop is. Dit jaar is ´Oorlogswinter', geschreven door Jan Terlouw, uitgekozen. Het boek is eigenlijk bestemd voor kinderen vanaf ongeveer twaalf jaar, maar veel jongere kinderen lezen het ook. Als je het boek niet wilt kopen kun je het natuurlijk ook lenen bij de bibliotheek.

Plotseling is Michiel betrokken bij het verzet en merkt hij hoeveel angst, onzekerheid en moeilijkheden dit met zich meebrengt. Maakt hij nu fouten, of is er toch verraad in het spel? Maar van wie?
De eerste druk van 'Oorlogswinter' verscheen al in 1972. In 1973 kreeg Jan Terlouw voor dit boek een Gouden Griffel. Wist je trouwens dat van het verhaal ook een musical, een tv-serie, een luisterboek en een film gemaakt is? De film en het luisterboek kun je lenen bij de bibliotheek.

dinsdag 9 februari 2016

Brrr... griep!

Informatie over ziek zijn en ziektekiemen
Als je net ziek bent geweest merk je pas hoe fijn het is als je gezond bent. Je hoeft niet eens erg ziek te zijn om daar achter te komen. Gewoon een griepje is al vervelend genoeg. Op dit moment hebben veel mensen griep. Je krijgt griep door een virus. Je voelt je echt ziek en je hebt hoofdpijn, spierpijn en koorts. Gelukkig gaat een griep meestal snel over.

Wat zijn ziektekiemen en hoe kun je ze bestrijden.
Informatie over griep en virussen vind je op:
Wat is een virus
Griep
Koorts
Ziek in de winter

dinsdag 2 februari 2016

Respect!

Waarom maken mensen ruzie en gebruiken ze geweld en hoe voorkom je dat? vanaf ca. 9  t/m 12 jaar
Op het journaal zie je vaak mensen die niet op een leuke manier met elkaar omgaan. Vooral bij voetballen en in de politiek wordt schelden bijna gewoon. Gelukkig vinden de meeste mensen dat je op een normale manier kunt praten en respect moet hebben voor elkaar. Ook als je het met iemand niet eens bent moet je toch de mening van die ander respecteren. Dat is soms lastig, maar om op een prettige manier samen te leven is het natuurlijk wel nodig.  

Door je goed en vriendelijk te gedragen, toon je dat je respect hebt voor andere mensen. In dit boekje staat hoe je dat doet. Vanaf ca. 10 jaar.