maandag 31 januari 2011

Citotoets voor groep acht

Vind jij het spannend om de Citotoets te maken? Mijn buurmeisje wordt er best een beetje zenuwachtig van. Haar ouders begrijpen dat niet want mijn buurmeisje kan goed leren. Daarom vind je hier een eindtoets voor ouders. Laat jouw ouders die toets maar eens maken.

Toch heeft mijn buurvrouw vanavond lasagna gemaakt. Het lievelingseten van mijn buurmeisje. Misschien begrijpen haar ouders er meer van dan mijn buurmeisje denkt....

Over een paar dagen is de toets weer achter de rug en dan is het wachten op de uitslag. Hoeveel punten je moet halen om een middelbare school te kiezen vind je op thinkquest.

dinsdag 25 januari 2011

Knetter

Vanmiddag heb ik naar een droevige, grappige film gekeken. Dat je van een droevige film vrolijk kunt worden is eigenlijk best raar. Als je de film Knetter gezien hebt weet je precies wat ik bedoel.
De film gaat over Bonnie. Haar moeder is manisch depressief. Dat betekent ongeveer dat de moeder van Bonnie de éne keer heel vrolijk is en de andere keer juist erg droevig. Als Bonnie's moeder droevig is blijft zij soms dagen achterelkaar in bed liggen. Daardoor kan zij niet goed voor Bonnie zorgen. Gelukkig wonen Bonnie en haar moeder bij oma. Oma zorgt goed voor hen. Maar op een dag krijgt oma een ongeluk en gaat dood. Hoe moet het nu verder met Bonnie en haar moeder?
Tot nog toe klinkt het erg droevig. Toch gebeuren er heel veel grappige dingen in de film.

De film is al een paar jaar oud, maar dat maakt niets uit. Het blijft een mooie film voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar. Ik denk dat veel volwassenen graag mee zullen kijken.





Lees je liever een boek dan kan dat ook. Akke Holsteijn schreef het boek Knetter.

zondag 16 januari 2011

Bootje van papier

Gisteren moest ik zomaar opeens aan mijn lieve, grappige opa denken. Mijn opa deed vaak leuke dingen. Hij vouwde bijvoorbeeld bootjes van oude kranten. Toen ik heel klein was vond ik dat erg moeilijk. Mijn opa had veel geduld en leerde mij hoe je een bootje moest vouwen.
Op een dag gingen we bij het meer kijken of het bootje bleef drijven. Ik dacht dat het bootje altijd door zou varen. Mijn opa wist wel beter, maar hij deed net alsof het bootje niet kon zinken. Tot mijn teleurstelling duurde het niet lang of het bootje kantelde en liep vol water. Het krantenpapier werd nat en het bootje viel na een poosje uit elkaar. "Geeft niks", zei mijn opa, "we maken thuis gewoon weer een nieuwe!".

Mijn eigen opa leeft niet meer. Gelukkig ken ik een andere opa die voor mijn filmpje een bootje van krantenpapier wilde vouwen. Of het bootje kan varen heb ik in het bad uitgeprobeerd. Kijk maar naar het filmpje en je leert precies hoe je van een krant een bootje kunt maken en of het bootje blijft drijven.....

dinsdag 4 januari 2011

Hoe erg ben jij?

Soms is het leuk om een boek te lezen over een naar, vervelend kind. Iedereen doet wel eens iets wat niet zo leuk is voor andere mensen. Zo ook Joni uit het boek nooit meer lief geschreven door Anna van Praag. Omdat het Joni niet lukt om het liefste en mooiste meisje van de klas te worden, besluit zij om dan maar het allerbeste rotkind te worden. Voor kinderen vanaf ca. 10 jaar.

De site van Anna van Praag is leuk om te bekijken. Je kunt er lezen waarom Anna van Praag het boek geschreven heeft. De schrijfster geeft een speciale les op scholen om over het boek te praten. Er wordt dan zelfs een quiz gespeeld over de vraag: hoe erg ben jij? Dat lijkt mij echt een grappige quiz.

Toch hoop ik niet dat alle kinderen in Almere opeens het allerbeste rotkind willen worden. Dan zal het vast niet meer zo leuk zijn om in Almere te wonen.......