dinsdag 30 september 2014

Kinderboekenweek 60 jaar!

Dit jaar wordt voor de zestigste keer de Kinderboekenweek gevierd! Sinds 1971 wordt elk jaar een gouden griffel uitgereikt voor het mooiste kinderboek van dat jaar. De eerste jaren werden zelfs twee griffels uitgereikt. In 1971 waren de griffels voor ´Het malle ding van bobbistiek´ en ´De mare van de witte toren´. 'De mare van de witte toren' is nergens meer te koop, maar 'Het malle ding van bobbistiek' wel. Hoe gek is dat? Dit zijn de gouden griffel winnaars van 1971 t/m 1974.


Op Leesplein vind je alle griffelwinnaars vanaf 1971. De meeste boeken zijn nog te koop en kun je lenen bij de bibliotheek.

Mijn favoriete oude griffelwinnaar is 'Kon hesi bakka/kom gauw terug' geschreven door Henk Barnard. Dit boek gaat over twee kinderen die plotseling in het koude Nederland terecht komen. Wat jammer dat dit boek alleen nog tweedehands te koop is. Misschien kan het boek herdrukt worden en dan een beetje aangepast aan deze tijd? Dat zou geweldig zijn. In 1977 was er zelfs de tv-serie 'Kon hesi baka'.

Geen opmerkingen: