maandag 4 januari 2010

Vogels in de winter

Wat is het buiten koud. Voor mensen is dat niet zo erg want zij trekken warme kleren aan en kopen eten in de winkel. Vogels moeten maar zien hoe zij aan hun kostje komen. Veel vogels vliegen naar warme landen. Dat zijn trekvogels. Andere vogels blijven op dezelfde plek. Dat zijn standvogels. Uit koudere landen komen vogels naar ons land omdat het hier warmer is. Dat zijn wintergasten. Veel wilde ganzen vliegen uit Scandinavie of Siberie naar ons land.


Misschien ken je het boek 'Niels Holgerssons wonderbare reis', geschreven door Selma Lagerlöf.

Niels is een ondeugend jongetje dat nog veel moet leren. Omdat hij de ganzen plaagt verandert hij in een kabouter. Zo vliegt hij op de rug van de ganzen mee naar Lapland en beleeft hij veel avonturen. Gelukkig verandert hij later weer in een gewoon jongetje.


Je ziet als het koud is weinig vogels in de tuin. In onze tuin hangen vetbollen. Die vetbollen zijn snel op maar de vogels zie je niet. Zouden ze 's nachts stiekem alles opeten?

Als je wilt weten welk voedsel je 's winters aan vogels kunt geven, klik dan op de volgende woorden:
help de vogels een handje
vogelbescherming vetbollen maken
tuinvogels helpen in de winter
spreekbeurt tuinvogels
vogelmenu

Je moet nooit zomaar eten in de tuin gooien want daar komen muizen en ratten op af en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Op het volgende filmpje zie je wintergasten in Nederland:

Geen opmerkingen: